fbpx

«Μη φοβάστε. Η ΝΔ δεν θα χωριστεί ούτε σε Βόρειους και Νότιους ούτε σε νέους και παλιούς ούτε σε πρωτευουσιάνους και επαρχιώτες. Θα ενωθεί και μάλιστα αν κρίνω από τον τρόπο που έζησα από κοντά όλο αυτό το διάστημα τον κόσμο σε όλη την Ελλάδα, θα ενωθεί δυναμικά και με μεγάλη διάθεση για αλλαγή και νέα σελίδα. Πρώτα για τη Νέα Δημοκρατία και μετά για τη χώρα», επισημαίνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» και στο δημοσιογράφο Διονύση Νασόπουλο, ο υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας, τονίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να διασπάσει τη Νέα Δημοκρατία, ενώ εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν υπάρχει καμιά απολύτως δυνατότητα σύμπλευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα.
Μάλιστα, στη συνέντευξη ο κ. Τζιτζικώστας διαλύει τους μύθους του καλλιεργούμενου από διάφορους διαχωρισμού ανάμεσα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σε πρωτεύουσα και επαρχία, σε Βόρειους και Νότιους, ενώ δίνει απαντήσεις και για το φιάσκο της διαδικασίας των εκλογών που αναβλήθηκαν.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Απόστολου Τζιτζικώστα στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» είναι τα εξής:

-Για την εκλογική μάχη, το φιάσκο και τους μύθους περί διαχωρισμού της χώρας:
*Η μάχη, λοιπόν, κρίνεται στο… Κράτος των Αθηνών;
*Για «μάχη» δεν ξέρω, αλλά η εκλογή νέου Προέδρου θα κριθεί σε όλη την Ελλάδα. Και το ρεύμα ανανέωσης και αλλαγής είναι κυρίαρχο και στην Αθήνα. Το μόνο διαφορετικό που λέω στην Αθήνα σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη είναι την μπουγάτσα με τυρί… τυρόπιτα

Αν μιλάμε για ένοχα μυστικά αυτά δεν αφορούν μόνο την πρωτεύουσα. Παθογένειες, συμβιβασμοί, αδικίες, εγκληματικές ενοχές και αφέλειες, φωτίστηκαν σε όλη την κρίση. Υπάρχει όμως και το μυστικό -γιατί είναι κτήμα μιας σιωπηλής πλειοψηφίας-που απελπίζεται, γιατί ενώ ξέρει τι πρέπει να αλλάξει, δε πιστεύει ό,τι το πολιτικό σύστημα θα διευκολύνει αυτές τις αλλαγές.

Είμαι πολύ τυχερός γιατί γνώρισα, έζησα και δούλεψα σε πολλά διαφορετικά και εξαιρετικά ενδιαφέροντα περιβάλλοντα. Από την Κρήτη μέχρι τη Θεσσαλονίκη και από την Αθήνα μέχρι την… Ουάσιγκτον. Οι διαφορετικές επιρροές χτίζουν έναν πολύ πιο σύνθετο χαρακτήρα, επίσης οι προσλαμβάνουσες σε σπρώχνουν σε μια προσαρμοστικότητα και κατανόηση που αλλιώς δεν θα υπήρχε.

Ζούμε σε μια εποχή κρίσης, έκτου χρόνου κρίσης. Τα μεγάλα προβλήματα είναι κοινά και τα επιμέρους είναι ανάλογα με την κοινωνική επαγγελματική ομάδα ή την περιοχή. Τι φαντάζεστε; Ότι η ανεργία των νέων είναι αλλιώτικη στην Πελοπόννησο απ ότι στην Ηπειρο; Ότι οι φόροι είναι διαφορετικοί; Γι’ αυτό και μιλάω για ένα Εθνικό Σχέδιο Αναγέννησης της χώρας που θα προκύψει από μια νέα, μεγάλη κοινωνική συμφωνία, που θα μας επιτρέψει να ξεφύγουμε από την κρίση και να μπούμε σε μια πορεία προόδου για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.

Υπάρχει αγανάκτηση, υπάρχει ένα αίσθημα ταπείνωσης από το φιάσκο που ήρθε στη χειρότερη δυνατή στιγμή για τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και για την χώρα που χρειάζεται μια ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση. Αλλά εγώ εμπιστεύομαι τον κόσμο αυτής της παράταξης γιατί τον γνωρίζω καλά. Αγαπάει αυτόν τον χώρο, τον πονάει, δεν ψηφίζει για ρουσφέτια και προσωπικό όφελος.

Ταυτόχρονα, είναι άνθρωποι που απαιτούν, έχουν κριτικό λόγο και αυστηρές απαιτήσεις. Θέλουν να έχουν λόγο, όχι μόνο στην επιλογή του Πρόεδρου αλλά και στις στρατηγικές επιλογές του κόμματος. Αυτήν την θέλησή τους υπερασπίζομαι, ένα τέτοιο κόμμα επιθυμώ, και για αυτό πιστεύω ό,τι η συμμετοχή στις εκλογές θα είναι υψηλή. Αυτό είναι κάτι πολύ υγιές και ταυτόχρονα πολύ ελπιδοφόρο.

-Για τα σενάρια περί διάσπασης:
Όποιος δε μπορεί να δημιουργήσει την Ελπίδα, προκαλεί τον φόβο. Νομίζω ότι αυτά είναι στην καλύτερη περίπτωση υπερβολικές ανησυχίες, ή τις περισσότερες φορές προβοκατόρικες κινδυνολογίες

Τα περί Λέγκας του Βορρά πάντως είναι σίγουρα προβοκατόρικες κινδυνολογίες. Γενικά όμως είναι αδιανόητο να τολμήσει κανείς να διασπάσει τη μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να ανακόψει -και μάλιστα σύντομα αν ανακάμψει αλλάζοντας ριζικά- την πορεία αυτής της ανερμάτιστης ιδεοληπτικής κυβέρνησης; Ποιος θα διανοηθεί να το κάνει; Ποιος θα επιχειρήσει να ρίξει τη μισή κοινωνία στα πολιτικά τάρταρα με τέτοιες τυχοδιωκτικές ή ύποπτες κινήσεις; Είμαι βέβαιος πως όποιος κι αν είναι αύριο Πρόεδρος, κανείς δεν θα αγγίξει την ενότητα της παράταξης. Την εγγυόμαστε όλοι, και πάνω από όλα ο κόσμος μας

-Για το ντιμπέιτ που δεν έγινε και τις αλλαγές στη ΝΔ της επόμενης μέρας:
Ζήτησα ντιμπέιτ από τη πρώτη στιγμή, με όλους. Όπως ζήτησα και θεματικές συνδιασκέψεις για να παρουσιαστούν οι θέσεις όλων των υποψηφίων. Και παρά την επί δυομιση μήνες προεκλογική περίοδο, δεν κατέστη εφικτό. Κρίμα

Δεν ισχυρίζομαι ότι εγώ και μόνον εγώ, μπορώ να φέρω την αλλαγή, να κάνω τη νέα αρχή. Λέω απλά αυτό που πιστεύω βαθιά μέσα μου και αυτό που κουβαλώ σαν πολιτική εμπειρία: Θέλω να φέρω πίσω στη Νέα Δημοκρατία τη δυναμική που έχασε σταδιακά. Θέλω να γίνει ξανά το μεγάλο πολυσυλλεκτικό κόμμα που πήρε τις ιστορικά σωστές αποφάσεις για τον τόπο. Θέλω να αλλάξει ως προς τις παθογένειες και να συνεχίσει ακόμη πιο αποφασιστικά τις σωστές πολιτικές. Καμία αλλαγή δε μπορεί να προχωρήσει χωρίς την κοινωνική υποστήριξη και κανένα οικονομικό πρόγραμμα δε μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς την αποδοχή των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας.

Το μοντέλο «οι άνθρωποι του Προέδρου» ανήκει στο παρελθόν, τουλάχιστον για εμένα. Αυτό ακριβώς θέλω να αλλάξω. Μιλώ για μια νέα συλλογικότητα, μακριά από κλειστούς μηχανισμούς. Μια συλλογικότητα που συγκροτείται πάνω στον ανοιχτό διάλογο, τη λογοδοσία στα μέλη και στην ανάληψη θέσεων ευθύνης των στελεχών με κριτήριο την αξιοσύνη και μόνο.

Από την πρώτη ημέρα θα ξεκινήσουν οι αλλαγές στο κόμμα και από την πρώτη εβδομάδα θα συγκροτηθεί μία «σκιώδης κυβέρνηση» ώστε να υπάρχει άμεσα μια ανασυγκρότηση σε επίπεδο θέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το Συνέδριο θα γίνει την άνοιξη και εκεί θα δείτε να ξεδιπλώνεται πια η λειτουργία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κόμματος θέσεων προτάσεων και ανοιχτών θυρών , διαλόγου , σύνθεσης και ανανέωσης.

-Για τον αποκλεισμό συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ:
Με την κυβέρνηση Τσίπρα δεν υπάρχει καμία απολύτως δυνατότητα σύμπλευσης από τη δική μου πλευρά

Όχι γιατί είμαι άνθρωπος των συγκρούσεων και των εντάσεων , το αντίθετο. Αλλά είναι ο κ Τσίπρας και μάλιστα με προκλητικό τρόπο και μεθόδους. Με μια καταστροφική πολιτική, τις οδυνηρές συνέπειες της οποίας, τις βιώνουν όλοι οι Ελληνες. Ενας πρωθυπουργός που υποτίθεται ότι επιδιώκει εθνική συναίνεση και συνεννόηση κορυφαία μάλιστα, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών , και μετά παριστάνει τον βεδουίνο αποκαλώντας «σκυλιά» όσους δεν προσκυνάνε το επικίνδυνο για τον τόπο κυβερνητικό «καραβάνι» του.