fbpx

«Δεν υπάρχει απολύτως κανένα θέμα ενότητας στη ΝΔ, όποιος και αν εκλεγεί αρχηγός στις 20 Δεκεμβρίου. Η παράταξή μας θα συνεχίσει ενωμένη. Η ΝΔ πρέπει να είναι σε θέση να ξαναμιλήσει στην κοινωνία την οποία έχει χάσει, στους πολίτες τους οποίους έχει χάσει. Πρέπει να γίνει διεύρυνση παντού. Η ΝΔ έχει ιδρυθεί για να μιλάει στους πολίτες που ανήκουν από τη δημοκρατική δεξιά μέχρι τις παρυφές της πατριωτικής αριστεράς. Είναι λάθος να βάζουμε ταμπέλες στην παράταξή μας, είναι λάθος να βάζουμε ταμπέλες στα στελέχη μας», τόνισε σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και τον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε, ο υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας Απόστολος Τζιτζικώστας, σημειώνοντας πως “ως προς τις προτάσεις για την αναγέννηση της παράταξης, που έχω καταθέσει θεωρώ ότι έχουμε πολλά κοινά σημεία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

 

Ο κ. Τζιτζικώστας έδωσε απαντήσεις για τις διαρροές διάφορων κύκλων για την εκλογική διαδικασία και συγκεκριμένα για τη δήθεν «ατάκα Καραμανλή» και τα πρόσωπα «πίσω από την υποψηφιότητά του».

«Δεν την άκουσα την ατάκα του Καραμανλή ότι μόνο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα, γιατί πολύ απλά δεν ήταν ατάκα του κ. Καραμανλή. Ήταν ένα σχόλιο κύκλων κι εγώ στη ζωή μου έχω μάθει να μιλάω ευθέως και όχι με κύκλους. Επειδή ξέρω τον Κώστα Καραμανλή, ξέρω πολύ καλά ότι αν θέλει να πει κάτι για ένα τόσο σημαντικό θέμα, θα το πει μόνος του δημόσια. Κύκλοι οι οποίοι προκύπτουν από το πουθενά και μάλιστα χωρίς να υπάρχει κατά την άποψή μου μια τέτοια θέση του Κώστα Καραμανλή, και σας μιλώ μετά λόγου γνώσεως, θεωρώ ότι κάνουν κακό στους ίδιους, αδικούν τους ίδιους.

Και για τη δεύτερη υπογράμμισε: «H δική μου υποψηφιότητα έχει δεχτεί τον περισσότερο πόλεμο, τις περισσότερες επιθέσεις απ’ όλες τις υποψηφιότητες. Πίσω μου δεν έχω απολύτως κανένα μηχανισμό, κανένα σύστημα, κανένα δαχτυλίδι και καμία ευλογία. Αυτή είναι και η δύναμή μου για την επόμενη μέρα, γιατί στηρίζομαι αποκλειστικά και μόνο στη δύναμη που θα μου δώσουν τα απλά μέλη και οι φίλοι αυτής της παράταξης την Κυριακή το βράδυ, και όχι σε συστήματα».

 

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Απόστολου Τζιτζικώστα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ είναι τα εξής:

 

-Για την ενότητα της ΝΔ και τις αλλαγές στο κόμμα την επομένη των εκλογών:

Η μεγαλύτερη απόδειξη ότι μπορώ να ενώσω αυτή την παράταξη και μπορώ να ξαναμιλήσω και να στρέψω τη ΝΔ στην κοινωνία, είναι ακριβώς το γεγονός ότι σήμερα υποστηρίζομαι από στελέχη και βουλευτές της παράταξης που ανήκουν σε όλο το φάσμα, από τη δημοκρατική δεξιά μέχρι το κέντρο

Όπως δέχομαι τη στήριξη π.χ. ανθρώπων που ανήκουν στη δεξιά πτέρυγα, υπάρχουν και άνθρωποι από τον κεντρώο χώρο, όπως είναι ο κ. Δήμας, ο κ. Αρβανιτόπουλος, που με στηρίζουν. Αυτό δείχνει ότι μπορώ να συνθέσω στην παράταξή μου, μπορώ να ενώσω την παράταξή μου. Αυτό είναι το βασικό ζητούμενο σήμερα για τη ΝΔ, το όλον, να μπορούμε δηλαδή να μιλήσουμε σε όλο τον κόσμο και όχι σε υποσύνολα της κοινωνίας.

Στην περίπτωση που εκλεγώ πρόεδρος την Κυριακή το βράδυ, θα οριστούν αντιπρόεδροι, ένας εκ των οποίων θα έχει την ευθύνη της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησής. Ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν έχω ανακοινώσει κάποιο όνομα, είναι γιατί πάρα πολύ απλά, σέβομαι την ετυμηγορία των νεοδημοκρατών και περιμένω να δω το αποτέλεσμα των εκλογών. Σκέφτομαι πολύ σοβαρά, ακριβώς για να συμβολίσω την ενότητα την επόμενη μέρα, μια από τις θέσεις των αντιπροέδρων τουλάχιστον, να τη δώσω σε κάποιον εκ των σημερινών συνυποψηφίων μου. Και οι τρεις συνυποψήφιοί μου, είμαστε άνθρωποι που έχουμε δώσει μάχες μαζί, δε μας χωρίζει τίποτα προσωπικό, οι όποιες διαφωνίες μας έχουν να κάνουν με το πως αντιλαμβανόμαστε τη ΝΔ αύριο. Τους παρακολούθησα και τους τρεις, οφείλω να ομολογήσω ότι θα ήθελα περισσότερο διάλογο σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία, θα ήθελα να είχαμε συζητήσει και γι’ αυτό είχα προτείνει πέντε θεματικές συνδιασκέψεις.

-Για τις εκλογές της Κυριακής και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ:

Οι Εκλογές στις 20 Δεκεμβρίου έχουν εθνικό χαρακτήρα. Συναίνεση με τον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει Συνενοχή σε μια αντι-αναπτυξιακή πολιτική

Προσπαθούν κάποιοι να παρουσιάσουν αυτή τη διαδικασία ως μια εσωτερική διαδικασία ενός κόμματος. Δεν είναι όμως έτσι. Κατά την άποψή μου, πρόκειται για μια διαδικασία με εθνικά χαρακτηριστικά. Σήμερα η χώρα μας κυβερνάται από μια πολύ επικίνδυνη κυβέρνηση, η οποία μας βυθίζει ολοένα και περισσότερο στην ύφεση και τα προβλήματα. Η εκλογή αρχηγού στην αξιωματική αντιπολίτευση, είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση, διότι πρώτον, θα αναδείξει τον άνθρωπο ο οποίος θα αντιπαρατεθεί με τον κ. Τσίπρα σε λίγους μήνες από τώρα και δεύτερον, είναι μια εκλογή που θα βγάλει την αξιωματική αντιπολίτευση αυτής της χώρας ισχυρότερη. Και σήμερα χρειάζεται ισχυρή αντιπολίτευση, περισσότερο από ποτέ στη χώρα μας, όταν έχεις μια επικίνδυνη κυβέρνηση η οποία βαθιά σε ιδεοληψίες και ανικανότητα, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα στο γκρεμό.

Εγώ λέω καθόλου συνεννόηση. Συνεννόηση σε τι; Σε μία πολιτική η οποία είναι σε λάθος κατεύθυνση; Που αντί να μιλά για ανάπτυξη, για τόνωση των επενδύσεων και της ελεύθερης οικονομίας, για παροχή κινήτρων προκειμένου να δημιουργήσουν οι Έλληνες και ταυτόχρονα για ένα ευέλικτο κράτος που δεν θα βάζει εμπόδια, μιλούν για τη συντήρηση ενός κρατικού μηχανισμού των φίλων και των κολλητών; Υδροκέφαλου, δυσλειτουργικού, αναποτελεσματικού; Σε τι να συναινέσω; Άρα λοιπόν δεν μιλάμε για συναίνεση για τέτοιου είδους θέματα, γιατί αυτό θα συνιστούσε συνενοχή σε μία λάθος πολιτική, αλλά από την άλλη θα σας πω ότι ασφαλώς και θα μπορούσε να υπάρξει συναίνεση ή συνεννόηση σε κάποια σημαντικά εθνικά θέματα όπως και σε μία σειρά θεμάτων που έχουν να κάνουν με τη διαφθορά. Εφόσον όμως, είναι αποφασισμένη η κυβέρνηση να κινηθεί σε λογικά πλαίσια. Στα πλαίσια δηλαδή, να χτυπήσει πραγματικά τη διαφθορά και τη διαπλοκή στη χώρα.