ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ

Περιφερειάρχης
Κεντρικής Μακεδονίας

Γεννήθηκα στις 2 Σεπτεμβρίου του 1978.
Είμαι παντρεμένος με την Ελεάνα Βλάχου και έχουμε έναν γιο.

Σπούδασα Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, στο Georgetown University College της Ουάσιγκτον, στις ΗΠΑ. Συνέχισα τις σπουδές μου, αποκτώντας μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Δημόσια Διοίκηση και τα Οικονομικά, από το University College of London (UCL). Μιλάω τρεις γλώσσες, αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά.

ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ

Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΟΥ

Σε ηλικία 22 ετών, αμέσως μετά την αποφοίτηση μου, εργάστηκα για το Γραφείο του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Αμερικανικού Κογκρέσου.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, δημιούργησα τη δική μου επιχείρηση στον τομέα της παραγωγής, επεξεργασίας και τυποποίησης γαλακτοκομικών προϊόντων. Δημιούργησα, μαζί με τα αδέρφια μου τη ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΦΑΡΜΑ ΑΕ, μια σύγχρονη μονάδα βιολογικών προτύπων.

Υπήρξα Πρόεδρος του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας και Επικοινωνίας, του πρώτου κέντρου έρευνας και πολιτικής ανάλυσης στο χώρο της φιλελεύθερης σκέψης και ιδεολογίας στην Ελλάδα. Είμαι μέλος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και της Χ.Α.Ν.Θ.

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑ

Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΕΚΛΟΓΗ

Πρώτη φορά συμμετείχα στις εθνικές εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου του 2007 με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Με εμπιστεύθηκαν 29.166 πολίτες της Α” Θεσσαλονίκης, δίνοντας μου τη δυνατότητα να τους εκπροσωπώ στο Εθνικό Κοινοβούλιο. Στις Εθνικές Εκλογές της 4ης Οκτωβρίου του 2009, η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το πρόσωπό μου αυξήθηκε στις 35.107 ψήφους.

Πίστευα και πιστεύω πως η Αυτοδιοίκηση είναι ο βασικός πυρήνας επίλυσης των προβλημάτων της καθημερινότητας μας. Γι΄ αυτό μπήκα στη μάχη των περιφερειακών εκλογών της 14ης Νοεμβρίου του 2010 και εκλέχτηκα Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης. Την 5η Ιανουαρίου του 2013 το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας με εξέλεξε στη θέση του Περιφερειάρχη, ενώ στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 25ης Μαΐου 2014, οι πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας μου έκαναν τη μεγαλύτερη τιμή. Με επέλεξαν για δεύτερη φορά να είμαι ο Περιφερειάρχης τους, με το ποσοστό εκλογής μου να φτάνει το 71.03%.

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ
ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΤΙ ΠΕΤΥΧΑ ΩΣ ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑΡΧΗΣ
ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δημιουργήσαμε με την ομάδα μου, ένα μοντέλο διοίκησης που πέτυχε να μειώσει και να παρακάμψει – όπου υπήρχε ανάγκη -το συγκεντρωτισμό της κεντρικής εξουσίας. Πιστέψαμε στη συνένωση δυνάμεων και επενδύσαμε στη συνεργασία με φορείς της περιοχής, τα επιμελητήρια, τις τοπικές κοινωνίες και τον ιδιωτικό τομέα.

Οι κόποι μας ανταμείφθηκαν. Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα στην απορρόφηση πόρων του ολοκληρωμένου ΕΣΠΑ 2007-2013 με ποσοστό 114%. Στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 είμαστε η μία από τις πέντε Περιφέρειες σε ολόκληρη την Ευρώπη που έχει ήδη απορροφήσει πόρους και ξεκινήσει την υλοποίηση νέων έργων. 

Η Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμητικά αντιπροσωπευτικό και συλλογικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ουσιαστικά συνιστά το «Κοινοβούλιο της Αυτοδιοίκησης» της Ευρώπης.

Από το 2015 είμαι μέλος της Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σήμερα είμαι Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας. Τον Ιούλιο του 2017 εκλέχθηκα Αντιπρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΟΥ
ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ